2013 m. balandžio 21 d., sekmadienis

ĮDOMIAI APIE AJURVEDĄ IR DOŠAS

„Ajurveda“ verčiama kaip mokslas apie sveiką, ilgą ir laimingą gyvenimą. Šis mokslas ne paprasčiausiai suteikia sveikatos, o moko, kaip būti sveiku ir laimingu. Šio mokslo ypatumas tas, kad jo pagridą sudaro gamtos principai, tai yra, jo kalba labai paparasta – tai gamtos kalba.
Ajurveda nėra Vedų šventojo kanono dalimi.
Ajurveda pasaulį, ir ypač žmones, supranta kaip visumą, kaip dinaminę trijų visatos principų tarpusavio sąveiką. Šie principai, arba došos, įkūnyti visose gyvose būtybėse ir vadinami vata, pita ir kapha. Tikima, kad kiekvienu jų pagrįsta tam tikra žmogaus organizmo medžiagų apykaitos funkcija bei pagrindinių gamtos jėgų veikimu. Anot jos šalininkų, sveikata priklauso nuo to, kaip kiekvienas žmogus išsaugo jam vienam būdingą došų pusiausvyrą. Ajurveda ligą supranta kaip natūralaus balanso sutrikimą. Kai žmogus suserga, Ajurvedos gydytojas bando surasti ligos ir došų pusiausvyros sutrikimo priežastis, tada siūlo įvairias natūralias "gydymo" priemones, specialiai pritaikytas kiekvienam ligoniui. Šie "gydymo" būdai skirti ne ligos simptomams slopinti, o natūralios došų pusiausvyros atstatymui.




KUO PUIKI AJUVEDA?

Ajurvedos kalba siejasi su gamta. Pavyzdžiui, visiems aišku, kas yra ugnis. Kai prie ugnies pridedi ranką, galima nusideginti. Visi puikiai supranta kaip atrodo vanduo, oras ir tai gali pajusti.
Moteriška psichika sudaryta taip, kad jai gamtos kalba – tai pati natūraliausia kalba. Moteriškas mąstymas yra konkretus, o ne abstraktus. Todėl daugelis terminų, kurių begalės yra šiuolaikinėje vakarų medicinoje, daugeliui moterų sukelia paniką. Iš tiesų, kai moteris mokosi gamtos kalbą, jos sąmonė nurimsta. Nurimsta, nes ji žino, kad jeigu yra ugnis, tai yra ir vanduo, kuris gali ugnį užgesinti. Pavyzdžiui, jeigu daug vandens, galima jį išdžiovinti šilumos pagalba.
Mokantis ajurvedos, pamatome, kad yra tam tikra sistema, kuri yra paprasta, aiški, logiška ir labai efektyvi. Ši sistema suteikia pasitikėjimo jausmą. Ji ne gąsdina, tiesiog remiasi labai aiškia gamtos logika.
Taigi, ajurveda naudoja gamtos kalbą. Pagal ajurvedą, viskas aplink mus yra sudaryta iš penkių elementų. Visiškai viskas yra šių penkių elementų įtakoje. Priklausomai nuo to, koks elementas vyrauja mūsų kūne, galima aiškiai pasakyti, kokias problemas jis mums iššaukia, jeigu jo yra per daug.




 ŽMOGAUS STRUKTŪRA. TRYS PAGRINDINIAI ŽMOGAUS TIPAI

Priklausomai kuris elementas žmoguje yra dominuojantis, sąlygiškai žmoniją galima padalinti į tris pagrindinius tipus. Tipas žemė ir vanduo vadinamas Kapa. Ugnies tipas vadinamas Pita. Oro ir erdvės – Vata. Kai sakome „Kapa“, jūs jaučiate kažką sunkaus, kaip žemė ir vanduo, kažką tiesaus ir kvadratinio. Kai sakome „Pita“, jaučiame kažką karšto. Kai sakome „Vata“, tai suprantame, kaip kažką lengvo.
Taip pat egzistuoja keturi papildomi tipai, tai yra Vata – Pita, Pita – Kapa, Vata – Kapa ir tipas Vata – Pita – Kapa.
Žinote rusų filmą „Kaukazo belaisvė arba Nauji Šuriko nuotykiai“? Ten vaidino trys visiems gerai žinomi rusų artistai: Georgijus Vicinas, Jevgenijus Morgunovas ir Jurijus Nikulinas. Jie labai šauniai įkūnija tris skirtingas došas.




 VATA DOŠA

Vata – tai lengvas, mobilus tipas, su plonu raumenų sluoksniu, smulkiais kaulais. Išoriškai gali turėti labai lygius veido bruožus. Vata kūno sudėjimas pakankamai trapus, veido bruožai smulkūs. Plaukai gali būti reti, arba labai garbanoti, kaip iš vielos. Akys labai gyvos.
Kalba gali būti nelabai logiška, greita. Kartais neįmanoma suprasti, ką konkrečiai žmogus norėjo pasakyti. Šio tipo žmonės mėgsta daug kalbėti, sukurti triukšmą. Patys gali būti triukšme. Kai kalba Vata, tarsi juntamas oro virpėjimas, nėra tolygaus ritmo. Vata balsai dažnai būna žemi.
Vata žmonės yra labai aktyvūs. Streso būsenoje labai jaučia nerimą, baimę ir yra nervingi. Tokio tipo pavyzdys buvo visiems gerai žinomas dainininkas Maiklas Džeksonas. Atsimenate, kaip jis judėdavo? Šio tipo žmonės yra labai artistiški, gyvybingi.
Tokie žmonės dažnai turi problemų su žarnynu, gali būti problemų su stuburu ir žinoma problemų su nervų sistema. Šios došos žmonės dažnai jaučia visas įmanomas baimes, nerimą.
Šio tipo žmonių oda linkusi būti sausa. Vata jeigu ir imasi vadovauti, tai kartu ir moka klausyti. Vata gali būti savotiškas sukilėlis, jis protestuoja prieš Pitą, kai Pita pradeda jį spausti. Vata mėgsta laisvę.
Jeigu užgavote Vatą, ji gali išsigąsti. Pavyzdžiui, gatvėje prie Vatos priėjo žmogus ir pasakė: „Pinigai arba gyvybė!” Vata reaguoja į tai išgąsčiu: ji iš karto išsigąsta.




PITA DOŠA

Pita – tai jau labiau atletiškas tipas, kūnas dažnai sportinio sudėjimo. Oda labai linkusi parausti, dažnai riebi, linkusi į įvairius uždegimus.
Plaukai, kaip taisyklė, pas vyrus greitai žilsta, dažnai vyrai nuplinka, o moterų plaukai greičiausiai būna labai minkšti ir jų oda lyg šilkinė, ją liečiant atrodo minkšta ir šilta. Šis tipas dažnai turi strazdanų.
Plaukų spalva gali būti linkusi į raudonumą. Akys gali būti žalios, medaus spalvos. Akys dažnai labai išraiškingos, ryškios.
Pita išsiskiria labai logiška ir aiškia kalba. Šio tipo žmonės labai geri oratoriai. Paprastai jų kalba labai rišli ir įtikinama. Pita labai aiškiai jums pasakys, netgi jeigu jūs nenorite klausytis, jums teks. Pita mėgsta šiek tiek dominuoti. Šio tipo žmonės būna geri lyderiai. Pita kalba kaip vadas: „Taip! Aš pasakiau! Ta-ta-ta!”. Maždaug toks Pita kalbėjimo stilius. Pita balsai dažnai būna aukšti.
Jeigu šeimoje kuris nors mėgsta vadovauti – tai dažniausiai Pita. Pita – labai ambicinga ir orientuota į tikslą. Tipiška Pita yra Manonna, Luiza Čikonė.
Pitos došos žmones daugiausiai vargina uždegiminiai procesai, kepenų, tulžies pūslės ligos ir gali būti odos ligos, dažnai uždegiminės, karštligės.
Streso metu Pita reaguoja tokiomis emocijomis kaip pyktis, suirzimas. Pavyzdžiui, gatvėje prie Pitos priėjo žmogus ir pasakė: „Pinigai arba gyvybė!” Pita, vietoj to, kad bėgtų, gali išsitraukti kokį nors ginklą ir smogti užpuolikui.




KAPA DOŠA

Kapa – pati didžiausia, statinė, neskubanti, kartais netgi lėtoka asmenybė. Viskas jai turi būti išdėliota pagal tvarką. Stambūs veido bruožai, didelės akys, dainuojantis balsas. Kapa doša, tai rusų teatro ir kino aktorius Jevgenijus Leonovas.
Kai Kapa kalba, ji čiurlena kaip upelis, jos kalba labai tolygi, gali būti užsitęsianti. Kalba neskubant, gražiai, išraiškingai.
Paprastai Kapa labai malonūs balsai, melodingi, dažnai jie gerai dainuoja. Šios došos plaukai ir blakstienos dažnai tankūs, kūnas stambus, bet patrauklus.
Kapa dažniausiai kenčia nuo gleivių pertekliaus organizme. Dažnai pas šio tipo žmones kaupiasi skysčiai plaučiuose, skrandyje. Žmonės jaučia, kad sunku kvėpuoti, užsikimšusi kvėpavimo sistema. Dažnai kenčia nuo patinimų, viršsvorio. Kartais Kapa gali atrodyti mieguista.
Streso metu Kapa tipo žmonėse gali atsirasti tokios savybės, kaip godumas, prisirišimas. Pavyzdžiui, gatvėje prie Kapos priėjo žmogus ir pasakė: „Pinigai arba gyvybė!” Kapa įsitveria savo piniginės, savo brangių pinigėlių ir jų neatiduos. Galite ją užmušti, bet ji su savo gėriu nesiskirs. Ji neišsigąs, nekovos, tiesiog įsitvers savo turto ir jo neatiduos. Kai Kapa serga, jį labai sunku priversti atsikratyti kokio nors nereikalingo šlamšto.
Streso metu Kapa gali persivalgyti. Kapai reikia aktyvaus gyvenimo būdo, bet vietoje to ji gali atsisėsti į kėdę, apsikloti languotu pledu, sukapoti didelį vyšnių pyrago gabalą ir apverkti, pavyzdžiui, savo nelaimingą meilę. Bet šito daryti jai jokiu būdu negalima. Kapa klausys liūdnos muzikos ir prisimins, prisimins, prisimins… Niekaip negalės išsiskirti, kai jau seniai reikėjo pradėti naują gyvenimą. Tai – Kapa.
Kai skaitėte visų trijų tipų apibūdinimus, ar jums pavyko nustatyti kokiam tipui jūs esate artimiausias?
Kiekvienam šiam žmonių tipui yra reikalingas savo priešnuodis. Moteris, žinodama, kokios jos artimųjų došos, gali tinkamai reguliuoti šeimos narius.




KOKIOS DOŠOS VYRAUJA SKIRTINGAIS ŽMOGAUS GYVENIMO ETAPAIS?

Nežiūrint į tai, kad mes priklausome kokiai nors došai, gyvenimo tėkmėje mes praeiname tris etapus, kurie taip pat priklauso vienai iš došų. Pavyzdžiui, vaikystė susijusi su Kapa. Šiuo metu mes tokie putlučiai, saldučiai. Pabandykite iš vaiko atimti žaislą! Pavyzdžiui, iš kūdikio. Iš karto pasireiškia Kapa savybės: iš kūdikių, vaikų, labai sunku ką nors atimti. Jeigu pasakysite: „Duok, prašau, man pavažinėti su tavo dviratuku!”. Ne! Tai – Kapa nuosavybė!
Maždaug 20-ies metų amžiuje prasideda ir maždaug iki 50–ies metų tęsiasi Pitos periodas. Žmogus tampa ambicingesnis, labiau apsisprendęs, labiau siekiantis tikslo. Šiuo periodu, jeigu žmogus netgi nėra Pita konstitucijos, tai vis tiek jaučia tam tikrą Pita došos įtaką.
Trečioje gyvenimo dalyje, maždaug po 50-ies metų, pradeda dominuoti Vata doša. Sausėja oda, atsiranda raukšlės, krenta dantys, akys mato vis prasčiau.
Taigi mes turime vertinti ir savo pagrindinę došą, ir savo amžiaus došą.




KOKIOS DOŠOS VYRAUJA SKIRTINGAIS METŲ LAIKAIS?

Taip pat turime žinoti, kad došos keičiasi metų eigoje. Pavyzdžiui, pavasarį, žiemos pabaigoje vyrauja Kapa. Todėl pavasarį galimos Kapa došai būdingos ligos: peršalimai ir panašiai. Vasarą ir rudens pradžioje dominuoja Pita. Rudenį ir žiemos pradžioje - Vata: šaltumas, sausumas ir taip toliau.
Kyla klausimas: “Pavyzdžiui, jeigu aš – Pita, mano gyvenimo sezonas – Vata, o metų laikas – Pita. Kaip man visa tai sudėti į vientisą komplektą ir ką daryti su tokia skirtinga informacija?”. Ajurvedoje aiškiai sakoma, kad pirmiausiai jūs turite atsižvelgti į savo došos tipą, tai yra svarbiausia. Tada jūs atsižvelgiate į sezoną, ir trečioje vietoje – jūsų amžiaus doša. Taigi jūsų ir jūsų artimųjų įgimta doša yra svarbiausia.
 Informacijos šaltiniai: audioveda.info, audioveda.ru, wikipedia.org, ok.ru nuotr., news.softpedia.com nuotr., laineygossip.com nuotr., kino-teatr.ru nuotr., audioveda.info nuotr.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą